Hoe & wat je moet meten

Voor een ruimvallend comfortabel kledingstuk als een kimono of een badjas heb je een paar maten nodig. Je taillemaat, de lengte van je arm, en de lengte van de jas zelf.

Het is handig als iemand het bij je kan doen, maar je kunt het ook helemaal zelf.

Zo gaat dat:

Middel: pak de centimeter en meet de omtrek net boven je navel. Wil je een heel ruimvallende jas, kun je over je kleding meten. Wil je een goed passende jas (wat met een rok-overslag-model beter is) kun je beter even je kleren uittrekken.

Mouwlengte: laat je arm naar beneden hangen en hou het begin van de centimeter vast bij de aanhechting van je arm en je schouder. Pak met de hand van de naar beneden hangende arm de centimeter vast, en buig je arm richting je navel. De centimeter loopt nu van je schouder over je elleboog naar je pols. Kijk hoeveel het is bij je pols.

Totale lengte: pak de centimeter en hou hem bij de laatste wervel in je nek – dat is bij de meeste mensen een knobbeltje dat je goed kunt voelen. Hou de centimeter vast met je éne hand. Als je iemand in de buurt hebt, prima. Dan kan diegene even kijken wat de maat is. Als je alleen bent kan het ook, ’t is alleen ietsje lastiger.

Als je bukt, zakt je centimeter mee natuurlijk, dus dan moet je hem vasthouden, voordat je zover voorover gebogen staat, dat je de maat kunt lezen.

Kijk anders even naar dit videootje. Daar laat ik het zien.