Wabi-sabi

Wabi-sabi is een japanse term, meer een filosofie eigenlijk.Waar wij in het westen vinden dat jeugd, perfectie, onberispelijkheid het meest belangrijk zijn, vindt wabi-sabi dat je het imperfecte, onheroïsche, en de leeftijd der dingen moet respecteren.

Wabi-sabi stelt dat dingen mooier worden naarmate ze meer de merktekenen dragen van hun leeftijd. Daardoor worden ze uniek en individualistisch.

(Dat geldt niet alleen voor dingen, maar ook voor mensen …! )

Dat betekent niet, dat je een scheve jas met een lange en een korte mouw krijgt – wees niet bang. Het moet wel esthetisch en mooi blijven. We brengen dit in praktijk door bijvoorbeeld een combinatie van niet zo voor de hand liggende stoffen te maken, en als de jas klaar is, er ergens een piepklein lapje op te naaien.

Dat is wat de zen-boeddhisten deden met het maken van hun kleding. Als hun mantel helemaal goed gelukt was, naaiden ze er een klein lapje op. Zo was het toch wabi-sabi – unieke kledingstukken in een bijzondere stijl.

Mocht je zelf een stofje of een combi van stoffen hebben liggen waar je graag een kimono / badjas van wilt hebben – dit concept is daar uitstekend geschikt voor!